Rotterdam tuin Boijmans-van Beuningen

museum boijmans-van Beuningen en tuin

cultuurhistorische verkenning museumtuin Boijmans-Van Beuningen

De tuin van het Museum Boijmans-van Beuningen in Rotterdam is een oase van rust. Afgewend van het stadsgewoel kunnen de parkbezoekers hier de invloed van park en beelden ondergaan. De museumtuin is in 1935 aangelegd in architectonische tuinstijl, waarbij architectuur en tuinaanleg  een samenhangend geheel vormen, met zichtassen, reeksen waterpartijen, paden en beplanting. De architect van het museum, A. van der Steur, ontwierp ook de hoofdopzet van de tuin. Hij maakte met verschillen in hoogte van beplanting kamers die sterk ruimtelijk werken. Naderhand zijn onderdelen van de oorspronkelijke geometrische aanleg veranderd, ondermeer tijdens de Floriade in 1960, toen in de museumtuin rozen te zien waren. De gemeente Rotterdam heeft Dolf Broekhuizen opdracht gegeven cultuurhistorisch onderzoek uit voeren naar de tuin, een Rijksmonument, de geschiedenis ervan te achterhalen en de belangrijkste waarden te benoemen.

opdrachtgever
gemeente Rotterdam (dS+V/OBR)

project
november-december 2010

Dolf Broekhuizen