nieuwe architectuur in nieuwe tijden

Nieuwe architectuur in nieuwe tijden

Lezing door Dolf Broekhuizen over de architectuur van De Stijl en de Moderne Beweging

Architectuur van de historische avant-garde oogt geregeld nog vernieuwend. Villa Henny (1919) in Huis ter Heide en het onuitgevoerde Maison d’Artiste (1923) zijn iconen van het modernisme. Meerdere architecten en kunstenaars leverden destijds een bijdrage aan de ideeënontwikkeling, zoals J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld, Robert van ’t Hoff en Cornelis van Eesteren. Met hun individuele ontwerpen of in samenwerking met bijvoorbeeld schilders of meubelmakers, zochten ze naar de vernieuwing van de vormgeving van de leefomgeving.

In deze lezing bespreekt architectuurhistoricus Dolf Broekhuizen een kenmerkend De Stijl project van Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren, Maison d’Artiste, in de context van de Moderne Beweging in de Nederlandse architectuur in die jaren. Aanleiding is het verschijnen van de publicatie waar Broekhuizen aan meewerkte, Maison d‘Artiste. Onvoltooid icoon van De Stijl. Architect Fons Verheijen, oud-hoogleraar Architectural Engineering Technische Universiteit Delft spreekt over de invloed De Stijl.

De lezingen vinden plaats in het kader van de lezingenserie die de Universiteit van Leiden/Studium Generale, Stedelijk Museum De Lakenhal en het Gemeentemuseum Den Haag gezamenlijk organiseren.

Opdrachtgever: Universiteit Leiden

Datum: woensdag 12 april 2017

Locatie: Achmea-gebouw, Leiden

Dolf Broekhuizen