Lezing Community schools en symposium

Lezing Community Schools en internationaal symposium

Dolf Broekhuizen geeft lezing over Nederlandse scholenbouw in Vilnius, Litouwen

Tussen 1940 en 1990 zijn in Litouwen talloze standaardscholen gebouwd zoals die in die tijd in de hele USSR zijn gerealiseerd. Ook in de voorbeeldwijk Lazdynai, in de hoofdstad Vilnius, ontworpen in 1962 voor 40.000 inwoners. De laatste jaren zijn wel technische renovaties uitgevoerd aan de bestaande voorraad onderwijsvoorzieningen, maar afgezien van enkele uitzonderingen zijn de kleuterscholen, lagere scholen en gebouwen voor voortgezet onderwijs tot nog toe nauwelijks functioneel aangepast om ze beter te laten beantwoorden aan veranderde omstandigheden, zoals nieuwe educatieve inzichten of wijkbehoeften.

Naar aanleiding van de verbouwopgave heeft Dolf Broekhuizen een lezing gegeven in de National Art Gallery in Vilnius over Community schools in Nederland. Daarbij presenteerde hij de uitkomsten van het onderzoek zoals die zijn gepubliceerd in de Scholenbouwatlas, waar Broekhuizen redacteur van is. Deze lezing is tevens de start van een lezingencyclus over recente trends in scholenbouw internationaal. Dolf Broekhuizen is curator van dat symposium, samen met Liutauras Nekrosius, Dean van de architectuurfaculteit van Vilnius Gediminas Technical University (VGTU). De lezingen vinden plaats met ondersteuning van Architekturas Fonds en de Nederlandse Ambassade.

Lecture series Architecture of Education:
Dolf Broekhuizen (Nederland), Barbara Pampe (Duitsland), Mark Dudek (Verenigd Koninkrijk), Marco di Nallo (Italie), Maarten van den Driessche (Belgie).

Curator:
Dolf Broekhuizen, Liutauras Nekrosius

Opdrachtgever:
Lithuanian Architecture Fund

Locatie:
National Arts Museum, Vilnius

Periode:
September 2015

Dolf Broekhuizen