Nationaal Onderwijsmuseum

Speciaal Onderwijs in Nederland

Hoofdcurator tentoonstelling en publicatie ‘Ieder kind is speciaal. Speciaal onderwijs in Nederland’, in het Nationaal Onderwijsmuseum Rotterdam. Het accent ligt op de kansen van kinderen met een beperking. De tentoonstelling belicht de geschiedenis en de actualiteit van passend onderwijs in Nederland. Te zien is het dagelijks leven van verschillende kinderen met een beperking in het regulier onderwijs, en hoe het daadwerkelijk functioneren van inclusief onderwijs gestalte krijgt. De koppeling van geschiedenis aan de actualiteit plaatst het Nationaal Onderwijsmuseum midden in de maatschappelijke realiteit van passend onderwijs.

Onderdeel van de tentoonstelling over de geschiedenis van speciaal onderwijs in Nederland is een foto-opdracht aan Dana Lixenberg en interviews met vijf kinderen met een beperking die aan regulier onderwijs deelnemen. De publicatie met foto’s en interviews verbreedt ook na de tentoonstelling de aandacht voor dit onderwerp. Bij de tentoonstelling verschijnt tevens een gids over geschiedenis en actualiteit van speciaal onderwijs, geschreven door Dolf Broekhuizen. Dolf Broekhuizen is hoofdcurator van deze tentoonstelling, in samenwerking met Colin Huizing.

Project
Dolf Broekhuizen is hoofdcurator van tentoonstelling en redacteur publicatie: Ieder kind is speciaal

Team:
Dolf Broekhuizen, Colin Huizing Curatorial Projects, Petra Reijnhoudt

Opdrachtgever
Tijs van Ruiten, Nationaal Onderwijsmuseum, Rotterdam

Vormgeving
Roger Willems Grafisch Ontwerpen, Amsterdam

Foto-opdracht
Dana Lixenberg, New York/Amsterdam

Periode
februari-september 2007

Publiciteit:
Besprekingen in nationale media, vakbladen en nieuwsrubrieken, oa: Trouw, 7 februari 2007; Volkskrant Magazine, 27 januari 2007;  Schooljournaal, 10 februari 2007, p. 18-19; Balans Magazine, maart 2007, p. 40-41; WEC Raad, MEE Zuid-Holland; TV Rijnmond besteedt 6 februari 2007 aandacht aan de tentoonstelling in de nieuwsrubriek.

Bekijk hier zaaloverzicht: Ieder kind is speciaal (pdf 4,1 MB)

 

 

Dolf Broekhuizen